Magdalena Wolniewicz-Zerbe, wielunianka mieszkająca w Nowym Jorku od kilku lat zdobywa złote medale na konkursach dekoratorów cukiernictwa w Stanach Zjednoczonych. Jej misternie zdobione prace uznawane są za prawdziwe dzieła sztuki.

Pani Magdalena zainteresowała się tą wyjątkową sztuką dekoracji oglądając programy telewizyjne poświęcone cukiernictwu.

Jak sama przyznaje przygotowania do konkursu wymagają dużo pracy i są czasochłonne. Wykonanie popisowego tortu zajmuje czasem siedem miesięcy.

Do wykonania dekoracji używa specjalistycznych składników - jadalnego kleju oraz farb. A efekty pracy są imponujące: Tort Lampa Alladyna został doceniony w Nowym Jorku na konkursie poświęconym musicalom broadwayowskim, a tort gotycki na kwietniowym konkursie „National Capital Area Cake Show” - w Virgini. Radości z sukcesów pani Magdy nie kryje rodzina.

Obecnie pani Magda wypoczywa w Polsce, ale jednocześnie kończy dekorację tortu weselnego dla swojego brata. Po powrocie do Stanów będzie przygotowywać się do kolejnego konkursu.

ŁWD - A. Weber